Een moment…

Begin juli start kortebaanseizoen

Ondanks het optimisme over een einde aan de coronacrisis, blijft nog geruime tijd onzeker of en wanneer er weer ‘gewoon’ kortebaandraverijen kunnen worden gehouden. De Kortebaanbond en ZEbetting & Gaming Nederland BV (ZEturf) zijn gezamenlijk van mening dat langer afwachten geen optie is. Daarom is besloten in de maanden juli en augustus minimaal 3 en maximaal 6 alternatieve kortebaandraverijen te organiseren. Deze draverijen zullen, afhankelijk van de versoepelingen met (beperkt) of zonder publiek, worden verreden op de Renbaan Duindigt in Wassenaar of een eventuele alternatieve locatie. De aanpak is vergelijkbaar met de twee kortebanen die in 2020 werden gehouden op de renbaan, en is bedoeld om drafsportprofessionals en eigenaren van kortebaandravers broodnodig perspectief te bieden.

Kortebaandraverijen in de vertrouwde dorpsstraten zijn door de coronamaatregelen nog niet mogelijk. De verwachting is dat hiervoor rond 1 september, mogelijk zelfs al eerder, weer ruimte ontstaat. Tegen die tijd zou echter het halve seizoen al in het water zijn gevallen. Daarom biedt het bestuur van de Kortebaanbond, namens alle kortebaanbesturen, een alternatief voor de dravers die in de boxen staan te trappelen om weer te mogen racen. Tot eind augustus organiseert de bond zelf, afhankelijk van wanneer het weer ‘normaal’ mag, maximaal 6 alternatieve kortebanen. Zo kan dit jaar toch een solide seizoen worden gerealiseerd met genoeg startmogelijkheden voor alle kortebaners. Na de alternatieve kortebanen is de verwachting dat er nog circa 10 reguliere kortebaandraverijen door zullen gaan. 

Fifty-fifty financiering
De Kortebaanbond steekt zijn nek uit door een budget beschikbaar te stellen dat deels komt uit het transitiebedrag dat de overheid als compensatie heeft toegekend voor de derving van inkomsten door de nieuwe wet op de kansspelen. Hiermee wordt de helft van de kosten gedekt. De andere helft is toegezegd door ZEbetting & Gaming Nederland BV (ZEturf). De totalisator stelt een deel ter beschikking van de afdracht die ZEbetting doet uit hoofde van de wedvergunning ter bevordering van de draf- en rensport in Nederland.

Gerard Post Uiterweer, voorzitter Kortebaanbond: “De toekomst van de kortebaan staat op het spel. We hebben de paarden en professionals keihard nodig. We hebben gekeken hoe we dit collectief konden financieren, zonder onze leden ervoor te laten bloeden. Die hebben het al moeilijk genoeg, ook met de vraag wie later dit jaar nog aan hun eigen kortebaan toekomen. Intussen is de sponsorvijver ook flink opgedroogd. Vandaar deze co-productie met ZEturf. Zonder hun bijdrage zou het onmogelijk zijn geweest, andermaal bewijs dat de totalisator de onbetwiste levensader is voor de sport.”

Paul Klomp, managing director van ZEbetting: “Ik ben erg blij met dit initiatief. Toen mij duidelijk werd dat de Kortebaanbond de mogelijkheden voor een alternatief programma aan het onderzoeken was, hoefde ik niet lang na te denken om de helpende hand toe te reiken. De kortebaandraverijen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse drafsport en voor veel mensen een eerste kennismaking met deze sport. Ik hoop en verwacht dat het beoogde doel wordt bereikt.” 

Op dit moment buigt het bestuur van de Kortebaanbond zich met stakeholders over de definitieve data en locatie(s) van de alternatieve kortebanen en verwacht deze op korte termijn te publiceren. Zeker is dat in de eerste week van juli de eerste kortebaan zal plaatsvinden.