Een moment…

De Kortebaandraverij

Een kortebaandraverij is een drafwedstrijd voor paarden waarbij de rijder, of pikeur, zich op een sulky achter het paard bevindt. De ‘kortebaan’ wordt verreden op een parcours van ±300 meter, meestal op een hiervoor speciaal afgebakend stuk openbare weg. Een enkele kortebaan (Stompwijk) wordt op gras verreden, of op een wielerbaan (Zwanenburg). De wedstrijd verloopt volgens het zgn. ‘knock-out’-systeem. Per serie races draven telkens twee paarden tegen elkaar: het paard dat als eerste 2 ritten wint gaat door, het andere paard valt af. Essentieel is dat de paarden alleen in draf mogen gaan. Zodra een paard in galoppade vervalt, is de rit verloren.

Maximaal 24 paarden aan de start

Reglementair verschijnen bij een kortebaandraverij maximaal 24 paarden aan de start. Na de eerste ‘omloop’ zijn er dus 12 paarden door naar de twééde omloop, waarin op dezelfde manier weer wordt bepaald welke paarden doorgaan en welke worden uitgeschakeld. Na de tweede omloop zijn volgens dit afvalsysteem nog 6 paarden in de race. Daarvan plaatsen zich er 3 voor de vierde omloop. Uit de 3 verliezers wordt dan alsnog een ‘lucky loser’ bijgeloot die mag meestrijden om een plaats in de grote of kleine finale.

Een paard dat de (grote of kleine) finale bereikt legt het parcours dus gedurende de hele kortebaandraverij normaal gesproken 10 tot 14x af (afhankelijk van het aantal keren dat een beslissende derde (kamp)rit nodig is).

De kenmerkende draaistart

Een bijzonder kenmerk van de kortebaan is de draaistart: de paarden komen vanuit de baan het startvak binnen waarna zij op het startsignaal een draai van 180° moeten maken. De paarden moeten beurtelings voor en achter elkaar langsdraaien, zodat het voordeel van ‘voordraaien’ wordt geneutraliseerd. Het paard dat voorlangs draait heeft een licht startvoordeel en draaft in de rechterbaan. Loting bepaalt welk paard het eerst ‘voordraait’: als een derde (kamp)rit nodig is, heeft het paard dat als eerste mocht voordraaien het voordeel dat dit in de beslissende rit opnieuw het geval is.