Een moment…

3 alternatieve kortebanen toch geannuleerd

Een seizoensstart met zes alternatieve kortebaandraverijen in de aanloop naar hervatting van het reguliere circuit. Niet ideaal, maar er was licht aan het einde van de tunnel. Helaas blijkt de tunnel langer dan gedacht: drie van de geplande data blijken onverwacht niet in de agenda van Duindigt te passen. De Kortebaanbond en ZEturf moeten samen met de SNDR alsnog op zoek naar alternatieven. De opties zijn echter beperkt. De draverijen van zaterdag 10 en 24 juli kunnen niet doorgaan, en ook door donderdag 12 augustus moet een streep worden gezet. De eerste kortebaan is daarom nu die van donderdag 15 juli, de tweede donderdag 29 juli. De kortebaan op Emmeloord, donderdag 5 augustus, blijft ook gewoon staan. Dat zijn er bij elkaar maar 3 van de 6 die men voor ogen had.

Gerard Post Uiterweer, voorzitter van de Kortebaanbond, baalt als een stekker: “In de maandenlange aanloop naar de organisatie van deze alternatieve kortebanen zijn de signalen steeds duidelijk geweest: op Duindigt waren we welkom. Door de recente organisatiewijzigingen op de renbaan kan men echter de bezetting niet twee dagen achtereen op de been brengen. De twee zaterdagen wringen met de zondagkoersen de dag erop, en de tweede donderdag in augustus botst met het vrijdagprogramma op Duindigt. Vreselijk jammer, zeker gezien de fijne ervaringen die we vorig jaar met de twee ‘corona-kortebanen’ op Duindigt hebben opgedaan.”

De organisatie onderzoekt uiteraard alle mogelijke alternatieven maar de spoeling is dun: “De eerste koers van 10 juli terughalen naar 8 juli komt voor Duindigt te vroeg. De kortebaan van 24 juli naar 22 juli verplaatsen is ook geen optie. Dat zou Emmeloord schaden, waar 21 juli de eerste reguliere grasbaankoers van het seizoen wordt verreden. We zijn veel te blij dat we daar donderdag 5 augustus welkom zijn voor een kortebaan op gras, waar we veel animo voor verwachten.” 

Nadat eerder op Alkmaar een (zelfs ultra)kortebaan niet mogelijk bleek valt ook de optie Wolvega af. “Victoria Park Wolvega wil ons graag faciliteren, maar Caroline Aalbers en John Dekker hebben samen met Ralf Dekker gekeken naar de mogelijkheden en geconcludeerd dat het er niet in zit. De baan van Wolvega is aan de buitenkant 200 meter. Het is allemaal erg kort en krap, en dan moet je hard de bocht in. Een deskundig oordeel waar we niet omheen kunnen.” 

De Kortebaanbond hoopt dat, met de aanhoudende versoepelingen, de kortebanen van De Lier (21 aug) en Warmond (28 aug) als eerste weer ‘gewoon’ door kunnen gaan. “Zo niet, dan zullen we op die data natuurlijk graag alsnog alternatieve kortebanen inplannen. Maar dan kunnen we de 21e weer niet terecht op Duindigt, omdat er de dag daarvoor al een meeting is. Zo blijft het een puzzel.”