Een moment…

Nederlands Kampioenschap

Jaarlijks krijgt één harddraverijvereniging of -stichting de organisatie van het Nederlands Kampioenschap toegewezen. Meestal vindt toewijzing van het NK plaats ter gelegenheid van bijvoorbeeld een jubileum of andere belangrijke mijlpaal van een organisatie. Voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap genieten de paarden met de hoogste ‘winsom’ van het (lopende, of als het vroeg in het jaar valt vorige) seizoen voorrang. Hierdoor verschijnen doorgaans de sterkste kortebaanpaarden aan de start. In 2017 is het NK georganiseerd in Medemblik door de jubilerende harddraverijvereniging Prins Hendrik, ter gelegenheid van haar 175-jarig bestaan. Dat is tevens gevierd met het verwerven van de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed én de organisatie van het Nederlands Kampioenschap Kortebaan.

Huldiging Dutch Buitenzorg, Kampioen van Nederland, Medemblik
Huldiging Dutch Buitenzorg, Kampioen van Nederland, Medemblik (foto: Maartje Brakenhoff)

De onbetwiste winnaar van het NK 2017 is Dutch Buitenzorg, ook al de Nederlands Kampioen van 2016. Het was voor het eerst sinds 1958 dat een paard de nationale titel op de kortebaan wist te prolongeren. Eigenaar Djimmy Schneider, die als leerling-pikeur zelf op de sulky zat in Medemblik, werd gehuldigd onder de klanken van het Wilhelmus.

 

 

 

 

Ook voor de komende jaren is het NK al aan een aantal kortebaanorganisaties toegewezen:
2018 – Middenbeemster
2019 – Santpoort
2020 – Hoofddorp
2024 – Voorschoten
2025 – Heemskerk
2028 – ’t Zand

Naast het NK wordt gedurende het hele seizoen gestreden om de door de Kortebaanbond ingestelde klassementen: aan het eind van het jaar worden de pikeur, de leerlingpikeur, de trainer en het paard met de meeste punten in de eindklasseringen gehuldigd tot kampioen.

In (2014, 2015, 2016 én) 2017 werd John de Leeuw kampioen bij de pikeurs en werd Micha Brouwer kampioen leerlingpikeur. Kortebaanpaard van 2017 werd Dutch Buitenzorg (2016: Barbert, 2015: Donate Groenhof), van eigenaar Djimmy Schneider. Kampioen bij de trainers werd voor het tweede jaar op rij Hans Bot, die diverse paarden van Stal De Groninger(s) onder zijn hoede heeft.