Een moment…

10x Inventaris Immaterieel Erfgoed

Het leek erop dat 2020 niets, maar dan ook niets goed te bieden had. In december kwam er op de valreep tóch nog een mooi bericht: na eerder Stompwijk, Medemblik en Voorschoten worden nóg tien kortebaandraverijen bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het zijn Hillegom, Venhuizen, Assendelft, Nootdorp, Lisse, IJmuiden, Santpoort, Heemskerk, Warmond en Hoofddorp. N.B. De links verwijzen naar berichten in de regionale media of de website immaterieel erfgoed.

Het bondsbestuur feliciteert alle bijgeschreven verenigingen/stichtingen van harte. De kortebanen hebben veel werk verzet om alle gevraagde informatie aan te leveren. Niet alleen moest antwoord gegeven worden op vragen over de kernwaarden van het immateriële erfgoed, de sterke en zwakke kanten en de geschiedenis, maar er moest ook voor elke kortebaan een goed borgingsplan worden ontwikkeld. Vergroting van het draagvlak binnen de gemeenschap en het betrekken van jongeren in het geheel zijn daarin belangrijke punten.

Dank aan de medewerkers van het Kenniscentrum Immaterieel erfgoed Nederland (KIEN) voor de verleende ondersteuning in dit veeleisende proces. Dat nu 13 draverijen op de erfgoedlijst staan is een groot succes voor de kortebaansport. Op www.immaterieelerfgoed.nl zijn de nieuw bijgeschreven kortebanen te bekijken.