Een moment…

De klassementen

De resultaten van alle kortebaandraverijen van het seizoen zijn bepalend voor wie zich Kampioen Pikeur, Kampioen Leerlingpikeur en Kampioen Trainer mag noemen. Bovendien wordt op basis van deze resultaten bepaald welk paard de titel Kortebaner van het Jaar mag dragen.

In 2022 vond voor het eerst sinds de coronacrisis weer een volwaardig kortebaanjaar plaats, waarin 25 kortebaandraverijen werden verreden. Hoewel de kortebaan zwaar geleden heeft onder de stilstand coronajaren, hebben de kampioenen onder de pikeurs en leerling-pikeurs hun hegemonie voortgezet. De broers Rick Wester en Mats Wester werden, net als in het gecombineerde seizoen 2020-2021, kampioen in deze respectievelijke categorieën. Ook bij de trainers ging de eer weer naar de trainer van de paarden van Stal De Groningers.

De titel ‘Kortebaner van het Jaar’ kwam toe aan Southwind Raptor, het paard van eigenaar/trainer Bert de Boer. Southwind Raptor won 3 kortebanen, werd 3x tweede en 3x derde en was daarmee de absolute topper van het seizoen. De eerste prijs in het fokkersklassement was voor Hans van der Horst, fokker van Jet Bianco, die in 2022 alle podiumplaatsen een keer bezette plus nog eens vierde werd.

PIKEURSKLASSEMENT

Voor de winnaar van het Pikeursklassement stelt de Kortebaanbond een premie beschikbaar van € 400,00. Winnaar wordt de rijder die over het gehele jaar genomen het hoogste aantal punten behaalt. Puntentelling: eerste geplaatst 5 punten, tweede 3 punten, derde 2 punten, vierde 1 punt.

Indien meerdere pikeurs met een gelijk aantal punten eindigen, is het aantal gewonnen eerste prijzen beslissend, etc. Punten kunnen alleen behaald worden door een pikeur die zijn paard, vanaf de eerste start in de betreffende kortebaandraverij, zelf dan wel  –indien 2 door hem gereden paarden tegen elkaar loten– door een gastpikeur, bij de laatste 4 paarden brengt.

KLASSEMENT LEERLINGPIKEUR

Voor het Leerlingpikeursklassement stelt de Bond een geldprijs van € 200,00 plus een ereprijs beschikbaar. Deze worden bij wijze van aanmoedigingsprijs toegekend aan de rijder met de status van leerling-pikeur, die over het gehele jaar genomen het hoogste aantal punten heeft behaald. Punten kunnen uitsluitend worden behaald indien het paard vanaf de eerste omloop wordt gereden. Een leerlingpikeur is uitgesloten van deelname aan het Pikeursklassement.

De puntentelling wijkt hier af van de andere klassementen. Bovendien is de puntentelling voor dit klassement gewijzigd ten opzichte van de voorgaande jaren. Naast een startpremie en punten per gewonnen rit, worden nu ook extra puntenpremies verdiend met finaleplaatsen:

Startpremie:1 punt
1e omloop:1 punt per gewonnen rit
Verdere omlopen:2 punten per gewonnen rit
Stilstaande nummers:geen punten
1e plaats:25 punten
2e plaats:15 punten
3e plaats:10 punten
4e plaats:5 punten

Bij gelijke stand van het aantal gewonnen punten wordt, na afloop van de laatste kortebaan van het seizoen, de winnaar door middel van loting bepaald.

KORTEBANER VAN HET JAAR

Voor de eigenaar van het kortebaanpaard van het jaar stelt de Bond een ereprijs beschikbaar. De titel van Kortebaanpaard of Kortebaner van het Jaar komt toe aan het paard dat over het gehele seizoen het hoogste aantal punten behaalt. De puntentelling is daarbij dezelfde als voor het Pikeursklassement.

TRAINERSKLASSEMENT

De Bond houdt ook een trainersklassement bij. De puntentelling is daarbij dezelfde als voor het Pikeursklassement. Aan het winnen van dit klassement is ook alleen een ereprijs, geen geldprijs verbonden.

FOKKERSKLASSEMENT

Sinds de invoering van de fokpremies op de kortebaan, wordt ook jaarlijks een ereprijs uitgereikt aan de winnaar van het fokkersklassement. Hiervoor geldt dezelfde puntentelling als voor het Pikeursklassement.