Een moment…

Corona en de kortebaan

De coronacrisis houdt de wereld in zijn greep. Hoewel de start van het kortebaanseizoen ‘pas’ gepland is op zaterdag 9 mei in Assendelft, neemt de onzekerheid steeds verder toe. Nu grote evenementen veel verder in het seizoen worden geannuleerd, moeten we er rekening mee houden dat het kortebaanseizoen pas later kan starten of zelfs geheel in gevaar kan komen. Het bondsbestuur volgt de ontwikkelingen, net als u, van dag tot dag en heeft de wijsheid niet in pacht. Toch maken we een voorzichtige inschatting van mogelijke consequenties die kortebaanverenigingen en -stichtingen door deze wereldwijde crisis te wachten staan.

De meeste maatregelen die nu van kracht zijn gelden officieel tot en met 6 april, maar de kans dat op die dag alle problemen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen is erg klein. Het is niet moeilijk voor te stellen dat er ook daarna, tot en met mei of zelfs langer, grote beperkingen zullen zijn die de organisatie van kortebaandraverijen verhinderen. Daarmee is niet gezegd dat de kortebanen die verder in het seizoen zijn gepland nu al opgelucht adem kunnen halen:

  • Voorlopig zijn alle paardenkoersen in Nederland, België, Frankrijk en andere ons omringende landen afgelast (een enkele koers wordt nog zonder publiek verreden). Hierdoor hebben ‘onze’ eigenaren, trainers en rijders nauwelijks gelegenheid geld te verdienen met hun paarden. Wat dit betekent voor hun strategie om paarden in training te houden, en hun prioriteiten als de sport weer langzaam in beweging komt, is op dit moment niet te voorspellen. We kunnen alleen maar hopen dat de deelnemers bij ‘normalisatie’ weer allemaal klaar staan voor de kortebaan.
  • Ook bij de A-banen en de grasbanen komen de klappen hard aan. Victoria Park Wolvega voorlopig zonder koersen. Alkmaar en Groningen (ondanks gemeentepolitieke tegenwind) zijn beide nog maar net ambitieus ge(her)start, of corona-annuleringen gooien alweer roet in het eten. Voor Duindigt en de Stichting NDR zullen de consequenties ook niet uitblijven. De hele draf- en rensport zit in hetzelfde schuitje als de rest van de wereld.
  • Onze directe contractpartners zijn in belangrijke mate actief in de evenementenbranche en worden hard getroffen door de huidige crisis. Elke kortebaandraverij die niet door kan gaan is een vólgende klap voor deze bedrijven. Ga dus vroegtijdig in gesprek met partijen als BES (audio- en wedstrijdtechniek op alle kortebanen), Dirk Zwart (dranghekkenverhuur) en totalisatorexploitant Runnerz/ZEturf om in goed overleg gezamenlijke verwachtingen op te stellen en afspraken te maken over het moment waarop knopen moeten worden doorgehakt.
  • Vrijwel elke kortebaandraverij bestaat bij de gratie van welwillende bijdragen van sponsors, horecabedrijven (begunstigers of pachters) en andere partijen die onmisbaar zijn om de begroting sluitend te krijgen. Ook voor hen is een financiële ramp dit jaar, ondanks de ruimhartige maatregelen van de overheid, nu al onafwendbaar. Het is dan ook realistisch rekening te houden met de mogelijkheid dat sponsors afvallen of een forse stap terug moeten doen. Dit bedreigt uw stichting of vereniging dus rechtstreeks in de portemonnee.

Voor de meeste beslissingen is het (gelukkig) nog te vroeg, maar de onzekerheid is helaas zo groot dat vroegtijdig voorsorteren een must is. Maak het in uw bestuur prioriteit om alle scenario’s te overzien en deze met uw belangrijke partners, sponsors en vergunningverleners te bespreken. Wij wensen u hierbij veel succes en staan u waar mogelijk graag met raad en daad terzijde. En tot slot: blijf gezond en neem de richtlijnen van de overheid in acht. Hopelijk zien we elkaar spoedig in betere tijden.

Namens het voltallige bestuur van de Kortebaanbond,
Gerard Post Uiterweer, voorzitter

Foto: ‘The Sun’ berichtte dat ook de Grand National, gepland op 4 april, moet wijken voor de coronacrisis.