Een moment…

Burgemeester Medemblik maakt zich opnieuw hard voor draverij

Behalve de ambtsketen draagt burgemeester Frank Streng tijdens de 177e editie van de kortebaandraverij in Medemblik ook de speciale draverijdas, in de kleuren geel en zwart. Helemaal in de stijl van de Prins Hendrik-vlag die overal langs de baan fier was uitgestoken. Hij maakte zich recent al publiekelijk hard voor de kortebaandraverijen in zijn gemeente, want daar heeft men Medemblik én Wognum. Maar ook op de dag der dagen zelf in Medemblik liet hij zich niet onbetuigd.

Als het aan de burgemeester ligt maakt de draverijdas nog jarenlang onderdeel uit van hun outfit op de derde maandag van september.
Hij is trots op het evenement dat eens per jaar heel Medemblik in zijn greep houdt. “Het bestaat al zolang”, zegt de burgemeester: “en het leeft zo enorm. Ook in Wognum. Het zijn dagen van ontmoeting. Uit de hele regio komen mensen hier naartoe. De draverijen zijn een onderdeel van ons dna, ze horen er gewoon bij.”

Ook voorzitter Hans Nipshagen van harddraverijvereniging Prins Hendrik ziet komst van de nieuwe wet op de Kansspelbelasting met lede ogen aan, hoewel hij altijd heeft gezegd dat de begroting in Medemblik niet op de totalisatorinkomsten steunt: “Als zo’n belastingmaatregel bij andere kortebanen een gat in de begroting slaat, kan het toch zo zijn dat staleigenaren op een gegeven moment het trainen en fokken niet meer kunnen financieren. En je hebt ook hier in Medemblik wel paarden nodig voor een draverij. Dat is het heikele punt.” Bron: Noordhollands Dagblad.