Een moment…

Burgemeesters in de bres, deel 5: Hillegom

De Hillegomse burgemeester Arie van Erk maakt zich zorgen. ‘De organisatoren opereren zonder subsidies en houden zelf de broek op.’ Hij prijst de Harddraverijvereniging Hillegom en Omstreken. Ze organiseren niet alleen de paardenrace, maar ook de Hillegomse Najaarsfeesten, die tien dagen duren. ‘Deze wedstrijd is het hoogtepunt. Mensen nemen een dagje vrij, er komen zelfs emigranten speciaal voor terug.

In totaal geeft het publiek op de 27 kortebanen ongeveer 1 miljoen euro uit aan weddenschappen. Daarvan wordt het gros aan winnende wedders uitbetaald. De inkomsten voor de lokale organisatoren zijn bescheiden: alle kortebanen samen ontvangen jaarlijks ruim 150 duizend euro uit de inleg, zegt penningmeester De Jong. ‘De belastingdienst verschuift per 2021 de heffing van de consument naar de organisatie.’ Over het bruto-spelresultaat, het bedrag waarvan de organisatie nu nog een royaal percentage aan afdracht ontvangt, wordt straks eerst de kansspelbelasting berekend en door de belastingdienst geïncasseerd. ‘Voor ons betekent dat een pure inkomstenderving, zonder dat de overheid dit redelijk compenseert. Alle verenigingen draaien op vrijwilligers en zonder enige vorm van subsidie. Het wordt dus echt door het volk gedragen.’

Levensvoorwaarde
De wetswijziging steekt ook bij Lies Spruit, burgemeester van Lisse, waar over twee weken de jaarlijkse draverij is. ‘Voor de lokale organisaties zijn die inkomsten een levensvoorwaarde’, zegt ze. Spruit nam het initiatief om met 26 collega-burgemeesters in de bres te springen voor het cultureel erfgoed. ‘De Eerste en Tweede Kamer hebben bij staatssecretaris Snel van Financiën aandacht gevraagd voor de ongewenste neveneffecten van de wet, maar er is nog steeds geen goede oplossing. Daar maak ik me zorgen over.’ Bron: De Volkskrant “De kortebaandraverij kan niet zonder wedje, maar staat onder druk door nieuwe wetgeving”