Een moment…

Burgemeesters in de bres, deel 1: Heemskerk

Burgemeester Mieke Baltus van Heemskerk is een van de ‘eerste burgers’ die in de bres springen voor hun kortebaan. “Het kan toch niet zo zijn dat wat cultureel erfgoed moet worden, sneuvelt door een nieuwe belastingwet? Heemskerk zonder kortebaandraverij is ondenkbaar,” zegt ze in een interview met De Telegraaf dat onderdeel is van een grote reportage over een van de drukstbezochte draverijen van Nederland. Zij refereert aan het feit dat inmiddels 3 kortebanen zijn opgenomen in de Nationale Inventarislijst Immaterieel Cultureel Erfgoed, terwijl aanvragen voor alle draverijen in voorbereiding zijn.

De Telegraaf somt in het artikel de ingrediënten van dit ‘wonderlijke’ Heemskerkse volksfeest op: winst of verlies, (gok)geld en heel veel alcohol. Doorgaans een supertrio dat garant staat voor knokpartijen of andere sfeerverpestende ellende, maar niet in Heemskerk. Burgemeester Baltus: “Ik sta hier inderdaad behoorlijk ontspannen. Zoveel mensen bij elkaar, zoveel drank, maar er gebeurt nooit wat. Dit is óns carnaval. Dit is de plek waar je elkaar jaarlijks terugziet. Naar Canada en Zwitserland geëmigreerde oud-Heemskerkers komen de eerste donderdag van september terug naar hun geboortegrond, iedereen in het dorp houdt die datum vrij.” Lees het hele artikel op de website van De Telegraaf (premium).