Een moment…

Burgemeesters in de bres, deel 2: Purmerend

Donderdag 12 september is de Nieuwstraat in Purmerend het toneel voor de jaarlijkse kortebaandraverij. Het is een van de populairste onderdelen van de Nazomerfeestweek. Door een wijziging in de Wet aanpassing kansspelbelasting dreigt over een paar jaar het doek te vallen voor harddraverijen in Nederland. Burgemeester Don Bijl spreekt zich uit om de kortebaandraverij in Purmerend te behouden.

De wetswijziging heeft tot gevolg dat geld dat nu nog, via de totalisator, terechtkomt bij de lokale organisatie van de draverijen, vanaf 2021 grotendeels in de vorm van kansspelbelasting naar de belastingdienst verdwijnt. Een maatregel die op meerdere plekken in Nederland tot onrust leidt, want hierdoor zou het kunnen dat harddraverijen verdwijnen. Als het evenement meer geld gaat kosten dan het oplevert, is het voor de vrijwilligers die het organiseren niet meer vol te houden. Meerdere burgemeesters uit Nederland, waaronder Don Bijl, ondertekenen daarom een brief aan het Ministerie van Financiën om hun zorgen te delen.

Burgemeester Bijl maakt zich zorgen om het voortbestaan van de harddraverij in Purmerend: “De organisatie is in handen van vrijwilligers, maar het evenement organiseren is bepaald niet gratis. De inkomsten van de harddraverijen zijn hard nodig om het evenement elk jaar weer mogelijk te maken. De harddraverijen zijn niet meer weg te denken uit Purmerend en zijn voor veel van onze inwoners – en mensen uit de hele regio – een hoogtepunt in de Nazomerfeestweek. Een waardevolle traditie die we graag behouden voor onze stad.” Bron: RegioPurmerend (lees hier het hele artikel).