Een moment…

Groen licht voor 10 juli: Schiermonnikoog op gras!

De kortebaandraverij op Schiermonnikoog, waar veel liefhebbers al geruime tijd naar uitkijken, gaat door. Het wordt een kortebaan over 300 meter op gras, voor 16 paarden, te verrijden op dinsdag 10 juli 2018. Locatie is het concoursterrein aan de Knuppeldam, zoals aangegeven op de foto. De kortebaan wordt uitgeschreven op uitnodiging, o.a. omdat de veerbootcapaciteit voor de overtocht naar het Waddeneiland al een maand tevoren moet worden ingeroosterd. Trainers en eigenaren moeten dus al ruim tevoren aangeven met hoeveel paarden zij deelnemen, en de afmetingen van het transport opgeven.

Het heeft een tijdje geduurd voor er witte rook uit de schoorsteen kon komen, omdat de Kortebaanbond, namens de Concourscommissie Schiermonnikoog, in samenspraak met de NDR alle zorgvuldigheid wil betrachten jegens de bestaande kortebanen in de drukke koersmaand juli. 

Enerzijds streeft het bondsbestuur naar uitbreiding van de kortebaankalender, om deelnemers voldoende aantrekkelijke startmogelijkheden te bieden. Dat is immers een belangrijke voorwaarde om kortebaners op stal te nemen en te houden. Maar anderzijds mag een –vooralsnog– eenmalige gelegenheidskortebaan (het Concours Hippique op Schiermonnikoog viert zijn 50e editie) natuurlijk niet ten koste gaan van de gevestigde kortebanen. Daarvan zijn er in korte tijd drie achter elkaar: Egmond aan den Hoef op 5 juli, Warmond op 7 juli en vier dagen ná Schiermonnikoog is Hoofddorp, op 14 juli. Daartussen zit op vrijdag 6 juli nog De Swipe Dei in Joure.

In nauwe samenwerking met kortebaancoördinator Jaap Poelstra is het bestuur van de Kortebaanbond daarom in gesprek gegaan met de grotere stallen in het noordelijke kortebaancircuit (voor wie de reistijd te overzien is), om te polsen of zij het zagen zitten om op Schiermonnikoog te starten zonder hun deelname aan de omringende kortebanen in gevaar te brengen. Met die conditie verwacht de organisatie zonder veel problemen 16 paarden aan de start te krijgen. 

Naast het belang van de omliggende kortebanen is er ook een praktische reden om met 16 paarden te starten: de laatste veerboot vertrekt om 19.30 uur van het eiland, dus de koers én de huldiging moeten op tijd afgelopen zijn.

Dat er met 16 paarden wordt gestart doet niets af aan het niveau van de kortebaan. Er is € 4.950 aan prijzengeld beschikbaar. De winnaar krijgt € 2.500, nummer twee neemt € 1.250 meer naar huis en de derde en vierde prijs bedragen respectievelijk € 750 en € 450. De kortebaandraverij mag dan het voorprogramma zijn van het Concours Hippique, de Concourscommissie Schiermonnikoog maakt er uiterst serieus werk van.