Een moment…
Vroomshoop Douwe Bouma en Hein Heun

Kortebaankalender 2018

Vroomshoop ontbreekt dit jaar op de kortebaankalender. Een tegenvaller voor de organisatie die na 3 jaar juist zo goed op gang was gekomen. Voortrekker Douwe Bouma beklemtoont dat het wat hem betreft geen afstel van de kortebaan in Vroomshoop betekent. “Wij hebben meer tijd nodig voor een nieuw plan, omdat de oorspronkelijke locatie aan de Hammerweg weliswaar prachtig is, maar ons qua exploitatie voor de nodige problemen plaatst. Wij zijn daarom bezig met de nadere invulling van een nieuwe locatie.” Hopelijk keert de kortebaan met de karakteristieke roze dranghekken van hoofdsponsor Hein Heun dus in 2019 weer terug op de kalender.

Er gloort ook goed nieuws: de kans is groot dat de kortebaankalender 2018 wordt uitgebreid met twee bijzondere kortebanen op gras. Op Duindigt wordt gewerkt aan een kortebaanprogramma voor 16 paarden, als extra onderdeel van de al geplande meeting van zondag 27 mei. Initiatiefnemer Gerard Koop: “We willen invulling geven aan het voorstel vanuit de Kortebaanbond om nieuwe deelnemers te interesseren voor de kortebaan. Daarom willen we van start gaan met twee competities van 8: eentje met rijders en mogelijk ook paarden die nog nooit of maar een enkele keer op een kortebaan gestart zijn, en eentje met 8 doorgewinterde kortebaners. Beide gaan dan van 8 naar 4 en 2. De winnaars van beide competities ontmoeten elkaar in de finale, de nummers 2 strijden dan om 3 en 4.” Koop krijgt bij de organisatie ondersteuning vanuit Nootdorp. Hopelijk is er snel zekerheid of Duindigt, net als in 2015 ter gelegenheid van de Dag van het Paard, aan de kortebaankalender kan worden toegevoegd.

De tweede locatie waar hopelijk dit jaar op gras kan worden ‘gekortebaand’ is Schiermonnikoog. Ter gelegenheid van het 50e Concours Hippique (11 juli), is de organisatie van plan een extra programma neer te zetten op dinsdag 10 juli. De inzet is een kortebaandraverij op gras voor 16 paarden. Voor dit beperkte aantal starters is gekozen om enerzijds de kortebanen van Warmond en Hoofddorp niet in de wielen te rijden, en anderzijds de logistieke uitdaging beheersbaar te houden: de veerbootcapaciteit naar het autoluwe eiland is beperkt, en het vervoer van de veewagens van deelnemers zal zorgvuldig moeten worden gepland. Vast staat dat Wagenborg Passagiersdiensten extra vaarten inzet om het evenement mogelijk te maken. De organisatie, onder leiding van Gilles Harthoorn van Hotel Duinzicht (dus niét Duindigt) op het mooie waddeneiland, hoopt binnen enkele weken met zekerheid te kunnen laten weten of de 1e kortebaandraverij van Schiermonnikoog definitief doorgaat.