Een moment…

Harddraverij Medemblik op erfgoedlijst

De harddraverij van Medemblik heeft een plek gekregen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De toekenning van deze bijzondere status valt samen met de viering van het 175-jarig bestaan van de Medemblikker harddraverij. Alleen de harddraverij in Santpoort is nog ouder: die wordt in 2017 voor de 258e keer verreden.

De organisatie van de Stompwijkse Paardendagen ging Medemblik voor waar het de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed betreft: dat evenement werd al in 2014 op de Nationale Inventaris geplaatst. Kortebaandraverijen zijn in veel gevallen onderdeel van oude tradities –vaak samenvallend met de jaarlijkse kermis, feestweek of ‘volksfeesten’– zodat menige harddraverij een roemruchtige historie vertegenwoordigt.