Een moment…

Kortebaandraverij thema voor nieuwe erfgoeddocumentaire

De kortebaandraverij vormde ooit de bakermat van de drafsport. Drafbanen werden pas aangelegd toen al ontelbare kortebanen waren verreden. Geen wonder dat inmiddels 13 kortebaandraverijen –pakweg de helft van het jaarlijkse circuit– zijn bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. In 2023 heeft het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed de ‘erfgoedcluster’ kortebaandraverijen geselecteerd als onderwerp van een korte erfgoeddocumentaire, waarin de essentie van de kortebaandraverij als traditie, niet alleen voor de sport maar ook voor de lokale gemeenschappen, mooi in beeld wordt gebracht. Een 10 minuten durende docu die een fraaie impressie geeft van de liefde voor de paarden en voor de sport, van het enthousiasme voor de traditie en van de diepgewortelde passie die ‘de kortebaan’ bij zoveel mensen heeft losgemaakt. Bekijk de documentaire –met beelden uit Stompwijk, Sassenheim, Heemskerk en Santpoort (waaronder historisch materiaal uit 1931)– hier.