Een moment…

Rest KB-seizoen met maximaal 16 paarden

Al na vier kortebanen is het duidelijk: het paardenbestand heeft door de coronacrisis een dusdanige knauw gekregen dat het structureel onhaalbaar is met 24 starters te koersen. Zoals tijdens de Jaarvergadering van de Kortebaanbond van 15 februari 2022 met algemene stemmen aanvaard, heeft het bondsbestuur daarom nu bepaald dat in principe voor de rest van het seizoen het aantal starters wordt beperkt tot maximaal 16 paarden. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat kortebaandraverijen elkaar kannibaliseren: meer paarden bij de één, betekent dan immers minder voor de ander. Collegialiteit is geboden in deze lastige tijd. Als de situatie verbetert, kan de beperking uiteraard weer worden losgelaten.

Om toch een volwaardig, middagvullend koersprogramma te kunnen bieden, is in samenspraak met de Stichting NDR een alternatief wedstrijdverloop aan het kortebaanwedstrijdreglement toegevoegd: de ‘Grand-16’. Bij dit optionele wedstrijdschema kunnen (4 van) de (8) verliezers uit de eerste omloop, via een herkansingsronde, alsnog de tweede omloop bereiken. Zo starten er in de tweede omloop gewoon, net als bij 24 starters, 12 paarden en is het wedstrijdverloop verder zoals gebruikelijk. Er wordt dan ook gedraafd voor 6 geldprijzen, net als bij 24 starters, om deelnemers optimale winkansen te bieden. Het wedstrijdschema is ontworpen met oog voor dierenwelzijn, zodat de paarden niet meer ritten lopen dat tijdens een reguliere koers met 24 paarden, en ook voldoende rust krijgen tussen de omlopen.

N.B. Kortebaanorganisaties die daar de voorkeur aan geven kunnen bij de uitschrijving ook kiezen voor een regulier koersverloop met 16 paarden, met een omloop minder: 16 > 8 > 4. In dat geval zijn er gewoon 4 geldprijzen te verdelen. Heeft u uw uitschrijving al bij de NDR ingediend voor 24 paarden, neem dan z.s.m. contact op met Bureau Sport om de publicatie te wijzigen!

De invoering van Grand-16 heeft wel consequenties voor de totalisator. Voor het duo- en triospel, waar traditioneel op het ritnummer van de eerste omloop wordt gespeeld, geldt nu het individuele startnummer van het paard. Immers, via de herkansing kan een paard dat verliest alsnog doorgaan in de wedstrijd en dus in het duo of trio eindigen. De kortebaan van Beverwijk heeft de primeur met de Grand-16, donderdag 23 juni 2022 op de Breestraat (foto @ Maartje Brakenhoff).