Een moment…

’Oortjes kijken’ op kortebaandraverij Lisse

“Oortjes kijken. Zo noemen de Lissese vriendinnen de kortebaandraverij die donderdagmiddag op de Heereweg plaatsvond. De paardenkoers is voor de vrouwen een reden voor een gezellige middag. Een gokje hoort erbij, maar met 15 tot 25 euro blijft het binnen de perken. ‘We hebben voor dat bedrag gewoon een heel gezellige middag.’  Opnieuw een mooie sfeerreportage over een kortebaandraverij, dit keer in het Leidsch Dagblad dat een kijkje kwam nemen in Lisse, waar de draverij op 26 september de kroon op een geslaagde feestweek zette.

In de reportage wordt eens te meer duidelijk wat de essentiële rol van de paardenweddenschappen is bij dit jaarlijkse evenement: “Carla Ruigrok kijkt de avond voor de kortebaan naar tips die ze vervolgens deelt met haar vriendinnen Elsbeth van der Ham en Wendy van der Valk. ‘We zetten 15 euro in, spelen vooral plaats en een enkel paard op winst. Dan winnen we zestien euro en hebben een gezellige middag met oortjes kijken’, legt Ruigrok uit, wijzend op de gespitste oren van de dravende paarden.”

Yvonne Broekhuizen is volgens Leidsch Dagblad ‘de roekeloze van het vriendinnenstel’: “Zij kiest gewoon een paar leuke namen, zet 25 euro in en hoopt er het beste van. ‘We weten de uitslag pas na zes uur. Dus als het gaat regenen, gaan we lekker naar binnen. Maar zonder wedden is er geen klap aan.’ Ook de vriendengroep van Rob van Rooyen denkt er zo over. Samen met Maarten en Joyce staat hij te dubben over welke paarden gaan winnen. ‘Ik kies voor Fip Junior want die keert 28,70 euro uit. Dat zou mooi zijn.’ Joyce en Maarten kiezen voor Doc Holiday, de favoriet, want ‘we houden van vakantie’. ‘Het is een soort reünie. We treffen elkaar hier elk jaar voor de kerk. En zo geldt dat voor veel Lissers.’ ” Burgemeester Lies Spruit van Lisse heeft zich al herhaaldelijk een ambassadeur getoond van de kortebaan en was op de baan aanwezig om de winnaar te huldigen (foto, mw. Spruit uiterst rechts). Dat werd Southwind Raptor, met Lindsey Pegram op de sulky. Die leverde ‘winnend’ € 6,10 op, waarschijnlijk niet genoeg voor een vakantie. (bron: Leidsch Dagblad)