Een moment…
kampioenschap-leerlingpikeurs

Wijziging klassement leerlingpikeurs

De leden van de Kortebaanbond hebben in hun jaarvergadering van 13 december 2016 besloten dat de puntentelling voor het klassement leerlingpikeurs met ingang van 2017 zal veranderen. Het kampioenschap bij de leerlingpikeurs wordt gezien als een aanmoedigingsprijs, maar vanaf dit seizoen zal de puntentelling toch iets meer gericht zijn op prestaties. Danny den Dubbelden werd in 2016 voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen bij de leerlingen, overigens zonder een kortebaan te winnen. Ook met de nieuwe puntentelling zou hij als winnaar uit de bus zijn gekomen, hoewel hij dan de hete adem van Sytske de Vries wel in de nek gevoeld zou hebben. De Vries deed slechts 7x mee (Den Dubbelden kwam 42x aan de start!) maar won wel twee kortebanen.

De oude puntentelling leverde een startpremie op van 1 punt voor deelname alleen, waarna elke gewonnen rit in de 1e omloop 1 punt en in de daaropvolgende omlopen 2 punten opleverde. Zo kwam Den Dubbelden in 2016 op 149 punten (De Vries: 94). In de nieuwe puntentelling blijft de oude score ongewijzigd, maar worden extra puntenpremies verdiend met finaleplaatsen. Kortebaanwinst levert 25 punten extra op, een 2e plaats 15 punten, een 3e plaats 10 en een 4e plaats 5 punten. Volgens deze telling zou Danny den Dubbelden 179 punten hebben behaald, wat nog altijd genoeg was om Sytske de Vries achter zich te houden met 169 punten. De terechte kampioen is dus gehuldigd, maar in 2017 belooft het toch een stuk spannender te worden.